26 ian. 2012

Tu, hackerul si internetul.

Cat cere un hacker pentru a sparge un cont ?
Spionajul pe internet este accesibil oricui. Sunt doua modalitati de a accesa baze de date, de a avea informatii la conturi sau date cu caracter personal ale unei persoane sau companii. Prima modalitate este de a invata cum sa faci toate aceste lucruri, de la un hacker sau documentandu-te si vizionand diverse tutoriale. A doua modalitate , mult mai simpla, este sa apelati la serviciile unui hacker, in schimbul unei sume de bani.

Site-ul hiretohack.net, isi promoveaza serviciile afirmand ca poate sparge parole pentru marii furnizori de email in mai putin de 48 de ore. Potrivit site-ului, pretul incepe de la minim 150 de dolari si poate ajunge la mult mai mult in functie de furnizorul serviciului de email, urgenta sau complexitatea parolei ce trebuie sparta. Pe site, hackerii se descriu ca un grup de studenti specializati in IT aflati in Europa, SUA si Asia.

Intr-un raport din 2011 catre Congres, Biroul directorului national de contrainformatii din Statele Unite avertiza ca informatii economice si tehnologice din SUA sunt vizate de industrii si guverne din zeci de tari, insa atacatorii din China sunt cei mai activi si insistenti din lume in privinta spionajului economic.

Cine sunt hackerii ?
Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care se ocupa in special cu spargerea codurilor unor sisteme informatice. Identitatea multora este necunoscuta si pot actiona individual sau in grupuri. Multi dintre ei fac parte din diverse comunitati constituite doar din hackeri, fara a avea un lider, sau pot face parte din retele de crima organizata in cadrul caruia exista raporturi ierarhice intre membrii. O alta parte dintre ei sunt preluati de serviciile de informatii sau de marile companii.

Cum sunt impartiti ?
Pot fi impartiti in 3 categorii:
- whitehat incadreaza expertii in IT, care actioneaza fara a incalca legea;
- blackhat sunt oamenii care fac orice pentru a-si atinge scopul; nu exista limite, reguli sau mustrari de constiinta;
- greyhat alcatuita din specialisti in securitate IT, care incalca legea, cu scopul de a-si informa victimele cu privire la problemele de securitate pe care le-au descoperit.

Cum sa devii un hacker ?
Pentru a deveni un hacker trebuie sa inveti diverse limbaje de programare ( Pyhton, C/C++, Java, Perl, Lisp etc.), sa cunosti un sistem de operare din familia Unix, sa inveti sa scrii in html, css, xhtml, php etc. si sa cunosti engleza la un nivel acceptabil. Toate acestea reprezinta abia primii pasi.

Cum te poti proteja ?
Din pacate sistemele de securitate pot fi ocolite sau penetrate. Oricat de sigure si complexe ar fi acestea, nu inseamna ca nu pot fi sparte. Modalitatea cea mai sigura de a te proteja de aceste persoane este sa nu utilizezi internetul, respectiv calculatorul sau alt dispozitiv. Exista totusi cateva metode care ar putea ingreuna sau impiedica, pentru o perioada, ca un hacker sa provoace daune inmediate.

Acestea sunt:
- existenta unui Firewall, pentru a bloca pachetele necunoscute;
- existenta unui antivirus, pentru a ne proteja de virusi, care sa impiedice scurgerile de informatii;
- existenta parolelor formate din cifre si litere;
- anonimatul pe internet; permiterea acesului la informatiile personale doar celor cunoscuti;

Tu si internetul !
Odata ce ai patruns pe internet, nu mai ai viata privata. Chiar daca esti anonim pe internet sau nu ai postat nici o informatie despre persoana ta, afla ca poti fi localizat sau poti fi gasit in baza de date a altor site-uri sau institutii. In Ianuarie 2010, Mark Zuckerberg, patronul Facebook a declarat: "Epoca vietii private a murit !" (The Age of Privacy is Over!).
Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna > click pe imagine)

4 comentarii:

 1. Sti e interesat blogul tau dar faci o greseala mare hakerul este persoana care face doar bine de exeplu face sisteme de operare diferite programe care ajuta orice inepator sa cunoasca calculatorul s,a,m,d.
  Ce priveste toate spargerile de siteuri si spionajul sau alte fapte interzise prin lege acestea sunt facut de KRAKERI acestia sunt acele persoane care sparg siteuri si daca sunt prinsi stau in inchisoare dela 8 [in la 20 anii.
  si hakerilor nule cam place chnd uni fac asa greseli confundindui cu niste persoane care fac bardac pe net si tu sanumai faci asa greseli .

  RăspundețiȘtergere
 2. Este discutabil acest aspect. Asa cum am aratat in textul si in una din imaginile de mai sus, ii putem imparti astfel:
  1.- whitehat (hackeri-necrackeri);
  2.- blackhat (crackeri-haxori);
  3.- greyhat (crackeri-hackeri);

  RăspundețiȘtergere
 3. daca nu au stiut cei de la nasa nu au stiut sa se protejeze noi nu vom reusi, daca dai de un hacker bun si tu esti un om oarecare, nu ai nicio sanasa..

  RăspundețiȘtergere

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !