15 ian. 2012

Sisteme de racire PC.

Pentru a avea un PC performant trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte. Unul dintre ele il reprezinta racirea corecta. Daca componentele nu sunt bine ventilate, investitia facuta a fost in zadar, iar performanta pc-ului va fi afectata.

Sunt 3 modalitati de a raci un PC:
1. racirea cu aer
2. racirea cu apa
3. racirea cu azot lichid

1. Racirea cu aer se face cu ajutorul unor ventilatoare, radiatoare si al unui fan controller . Ventilatoarele trebuie montate pe carcasa in anumite locuri, pentru a crea in interior un flux de aer corespunzator si astfel racirea sa fie eficienta. In cazul procesorului si a placii video se monteaza un cooler de buna calitate (ventilator + radiator) care sa asigure acestuia o temperatura optima, temperatura care va depinde mult de cea din interiorul carcasei. In cazul chipset-urilor, sau a memoriilor ram ori a hard disk-urilor vor fi montate radiatoare specifice fiecaruia, care vor fi racite de fluxul de aer din interior. Fan controller-ul se foloseste pentru a controla turatiile mai multor ventilatoare.

2. Pentru racirea cu apa (water cooling) se foloseste un waterblock, care vine montat pe cpu, gpu sau chipset, un waterpump, o pompa care pune in miscare un fluid, un radiator, care va raci fluidul si furtunuri prin care sunt transportate fluidele. Racirea lichidului va fi preluata in totalitate de radiator. De aceea este important dimensiunea acestuia si numarul ventilatoarelor montate pe el. Pentru un astfel de sistem se foloseste o carcasa speciala pentru watercooling.

3. Racirea cu azot lichid nu este accesibila oricui, datorita pretului, echipamentului si instrumentelor folosite. Este adesea folosita pentru overclocking extrem la diverse evenimente IT, pentru diverse teste si experimente.

Din toate cele 3 variante, cea mai sigura, fara riscuri si mai putin costisitoare o reprezinta racirea cu aer. Pentru acest sistem este nevoie de o carcasa ATX Middle Tower sau ATX Full Tower, care sa aiba locasul pentru sursa pozitionat in partea de jos, si o distanta de sol de min.2cm. Deasemenea sa aiba locasuri pentru 6 ventilatoare care vor fi montate in felul urmator: 2 sus, 2 in partea din fata, 1 in spate si 1 in lateral in dreptul placilor de extensie (placa video, placa de sunet, tv tuner etc.). Pe langa cele 6 locuri pentru ventilatoare sunt necesare si spatii pentru aerisire care sa se afle in dreptul HDD-urilor si in dreptul placii de baza.

Conform desenului din img.1, ventilatorul 1 si ventilatorul 2 vor fi asezate in dreptul hdd-urilor sau ssd-urilor si turatia setata la 100%. Acestea au dublu rol pentru ca vor introduce aer rece dar vor indeparta si aerul cald eliberat de mediile de stocare . Aerul cald va fi scos din carcasa prin partea de jos si prin spatele carcasei. In img.2 ventilatorul 3 si ventilatorul 4 au rol doar de a introduce aer rece. Ventilatorul 4 trebuie setat la 5-10% din capacitatea sa, pentru a nu perturba fluxul de aer creat de cooler-ul procesorului. Recomand ca ventilatorul 4 sa introduca aer, sau locul unde acesta vine montat sa fie lasat liber. Ventilatorul 3 trebuie setat la 15-25%. Ventilatorul 5 (img.3) trebuie sa scoata aerul cald din partea de sus a carcasei. Ventilatorul 6 (img.4) trebuie setat la 40-50%, si montat pe panoul lateral, in dreptul placii video si a celorlalte placi. Pe langa cele 6 ventilatoare se vor mai gasi inca 1 ventilator pe radiatorul procesorului, 1 ventilator la placa video, si posibil inca alte 2 la sursa.
Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna > click pe imagine)

3 comentarii:

 1. Va salut , foarte interesant si de ajutor articolul dvs. Nu stiam cum ar trebui montat ventilatorul lateral ( nr. 6 in schema dvs. ) , sa bage sau sa scoata aer din carcasa ! Vreau sa va prezint sistemul pe care il detin si sa-mi acordati un sfat in privinta racirii acestuia ! Eu am o carcasa mai veche Full Tower , A+ EL DIABLO , carcasa are un ventilator fata de 250 mm care introduce aer rece catre HDD -uri si DVD-uri, unul in lateral ( cel standard 360 mm venit odata cu ea s-a ars si mi-am montat altul Ventilator 220 mm Akasa AK-F2230SM-CB ) pe care l-am montat sa introduca aer rece in carcasa ( insa el se alimenteaza direct din sursa si l-am setat la 100 % capacitate ) , unul in spate ( mi-am pus un AeroCool Shark Devil Red de 140 mm ) care scoate aerul cald ! Insa , din pacate , carcasa mea nu beneficiaza de ventilatoare in tavan si in podea pentru a introduce , respectiv scoate aerul ! Singurele ventilatore care scot aerul este cel din spate de 140 mm si cel de la sursa ( am o sursa recent achizitionata RECOM PRO ENGINE 80 PLUS BRONZ 850 W cu ventilator de 140 mm ) , de asemenea am un cooler nou pe procesor Arctic Cooling Freezer 13 , si mi-am montat un cooler nou , profesional pe placa video Arctic Cooling Accelero Twin Turbo II ! Temperatura la placa video este mai mult decat optima de cand am schimbat cooler-ul stoc , de asemenea la procesor ! Intrebarea mea este daca e bine ca ventilatorul lateral sa-l tin la 100 % din capacitate , deoarece nu am ventilatore in podea care sa scoata aerul cald si nici in tavan care sa introduca aer rece sau cel mai bine ar fi sa achizitionez o carcasa mai noua care beneficiaza de ventilatore in tavan si in podea ?!? Sau ar trebui sa schimb pozitia ventilatorului lateral , sa-l pun sa scoata aerul cald care vine din fata de la cel de 250 mm , ma gandesc sa nu cumva sa afectez fluxul de aer care vine din fata si este scos prin spate ?!? Astept cu un deosebity interes raspunsul dvs. ! Stima ,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. data fiid pozitionarea ventilatoarelor , cel lateral ar trebui setat la 10% - 20% daca e sa introduca aer, sau lasat pe default (probabil 100%) daca e sa scoata aerul; personal as recomanda sa fie scos pentru ca va perturba fluxul de aer venit din fata (dinspre hdd-uri) - acest aspect fiind valabil doar in cazul tau de fata. un alt dezavantaj ar fi acela ca nu va lasa cpu-ul sau placa video sa "respire" in mod normal, deoarece in carcasa este introdus foarte putin aer. Controlarea turatiilor unor ventilatoare se face cu un fan controller.

   Ștergere
 2. ,, un alt dezavantaj ar fi acela ca nu va lasa cpu-ul sau placa video sa "respire" in mod normal, deoarece in carcasa este introdus foarte putin aer. " - aici va referiti in cazul in care il pun sa scoata aer , pentru ca daca il pun sa introduca aer la capacitate de 100% , cum il am acum , ma gandesc ca acesta introduce foarte mult aer in carcasa !

  RăspundețiȘtergere

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !