5 nov. 2011

Ecranele OLED: urmatoarea generatie.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) este o folie luminoasa foarte subtire, realizata dintr-un material organic semiconductor. Aceasta tehnologie a fost imbunatatita si numita AMOLED sau AM OLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode). Principalul dezavantaj al ecranelor cu aceste tehnologii ar fi luminozitatea, insa caracteristicile prin care ies in evidenta sunt: transparenta si flexibilitatea.

Ecranele cu tehnologiile OLED si AMOLED, vor fi urmatoarea generatie care vor inlocui ecranele LED, din simplele motive ca sunt mult mai ieftine si au un consum foate mic. Un impact deosebit il va avea in sectorul telefoanelor mobile, unde aceste gadgeturi vor fi in totalitate flexibile sau cel putin vor detine ecrane flexibile. Momentan Nokia a prezentat deja un prototip: Nokia Kinetic la Londra, unde a avut loc evenimentul Nokia World. Samsung a anuntat ca in 2012 aceasta tehnologie se va regasi la noul telefon: Samsung Galaxy Skin.

Tehnologia OLED si AMOLED a fost si este folosita pentru monitoare si display-uri tv sau de calculator. Principalii producatorii care o folosesc sunt: Samsung, Sony si LG.
Samsung a introdus aceasta tehnologie inca din 2005 in ecranele televizoarelor (OLED TV), apoi in 2010 a fost utilizata pe notebook-uri (OLED displays) si telefoane mobile (Super AMOLED): Samsung Wave S8500 si Samsung i9000 Galaxy S.
Sony a introdus aceasta tehnologie in 2004, pe un PDA (OLED screen): Sony CLIE PEG-VZ90, iar mai apoi in 2006 pe un media player (OLED screens): Walkman X Series. In 2007 este implementat in ecranele televizoarelor (OLED TV), iar in 2011 pe un Play Station Vita (OLED screen).
LG s-a limitat doar la televizoare. In 2010 produce un model de 15 inch (OLED TV): 15EL9500, iar in 2011 unul de 31 inch (OLED 3D)

O lista completa a dispozitivelor mobile care s-au comercializat, avand tehnologia AMOLED, o gasiti aici.
Aici puteti urmari intr-un clip vdeo prototipurile realizate de catre samsung.
Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna > click pe imagine)

2 comentarii:

  1. Pe AMOLED se vede prea stralucitor si deranjant la ochi cand umbli prin meniuri (la telefoane cu Android, doar la acelea am vazut AMOLED-uri) dar cand intri intr-un joc se vede foarte real. Galaxy Note are AMOLED HD si se vede super tare pe el, chair daca are ecranul mare (cica cu cat e ecranul mai mare, cu atat se vede mai intunecos).
    Am vazut o data la un Mall un TV 3D (m-am si uitat la el) pe care culorile se vedeau foarte bine si in 3D, chair ziceai ca esti acolo, acele displayuri erau niste Super Amoleduri sau Amoleduri+ cu o tehnologie 3D?

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant articol si foarte util! Multumim de idei si sfaturi, mereu gasesc inspiratie in aceste articole. In general imi iau telefoane mai ieftine pentru ca sunt si mai bune, chiar daca nu sunt atat de performante, dar asta nu inseamna ca cele scumpe nu sunt de calitate.

    RăspundețiȘtergere

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !