28 aug. 2011

Pirateria pe internet.

Tara noastra se afla pe primul loc in topul tarilor monitorizate de IFPI. International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) este o organizatie internationala ce reprezinta interesele industriei muzicale, care s-a format in 1993. Sediul principal este in Londra, avand oficii regionale in Bruxelles, Hong Kong, Miami si Moscova. Romania are numeroase organizatii subdivizate si impartite in diverse organisme de gestiune a drepturilor de autor. Cele mai importante sunt: AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania), ADA (Asociatia pentru Drepturi de Autor), UCMR (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania), UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) etc.

In atentia celor de la AIMR sunt programele DC++ si oDC, urmand apoi siteurile cu gazduire si vanzare de muzica, cele destinate stocarii si transferului de fisiere precum torrentul. Conform art. 139(8) din Legea nr. 8 orice persoana care pune la dispozitie fisiere media protejate, altor persoane isi risca libertatea. Altfel spus daca faci upload, cu material protejat, poti primi amenda, intre 1-4 ani si/sau trimiterea in judecata de catre cei care detin drepturile de autor. Nu se considera infractiune daca descarcati, ci doar daca dati mai departe si altora.

Legea nr. 8/1996 din 14/03/1996. Versiune actualizata la data de 03/08/2006 privind dreptul de autor şi drepturile conexe:
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 115 din Legea nr. 285/2004.
- Articolul a fost modificat prin art. I pct. 68 din O.U.G. nr. 123/2005, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 329/2006.
Art. 139(8). - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

Cateva comentarii ale utilizatorilor de interenet:
Sorin
"Si daca imprumut o carte unui prieten al meu tot mi se face dosar penal? Dar daca acea carte este in format electronic? Sau daca imprumut un CD (cumparat legal) unui prieten sa-l asculte in masina tot dosar penal? Dar daca iprumut un film? Dar daca imprumut 10 sau 100? Toate cumparate legal si fara sa profit material. Tot dosar penal? Acesasta asa zisa "piraterie" este de fapt un alt mod de a stoarce, pana la ultimul cent, profituri cat mai mari. La fel si BSA. Care este cadrul constitutional (nu legal) pentru ca o melodie, film sau alta creatie difuzata in spatiul public sa nu poata fi reprodusa? Daca acest cadru exista, atunci de ce o televizune poate difuza imagini cu mine in spatiu public fara a avea consimtamantul meu? Cum explica ORDA aceasta ? Si cum explica difuzarea de material protejat de catre televiziuni sub sigla YouTube?"
Tibi
"Cat despre scuza universala: nu avem bani... Nu va obliga nimeni sa ascultati muzica! De ce vi se pare atat de ciudat sa dati bani pe drepturi de autor ? Daca nu aveti bani, va mai urcati in taxi sau mai mergeti la restaurant ? De ce drepturile de autor sunt altfel ? Daca nu ai bani, nu asculti muzica si nu te uiti la filme."
Anonim
"Stiti ce ma intriga pe mine? Faptul ca hdd-urile au marimi uriase. Prin 2005 majoritatea aveau 80 GB, acum s-a ajuns ca unul standard sa aiba 500-750 GB. Intr-un fel instiga la piraterie. Un utilizator normal daca ar fi in legalitate ar avea nevoie de maxim 100 GB."
Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna > click pe imagine)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !