2 aug. 2011

EFI Technologi (UEFI)

Cel mai vechi si totodata software-ul de baza al unui PC, BIOS-ul, a fost imbunatatit cu UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), un program adaptat la diversitatea de computere si componente hardware din ziua de azi. Un mare avantaj pentru utilizatorii care trec pe noile platforme va fi incarcarea extrem de rapida a sistemului de operare. In cinci, sase secunde de la apasarea butonului de Power, vom putea rula aplicatii si naviga pe Internet. Tot la capitolul beneficii notam si suportul pentru componentele moderne, cum ar fi HDD-urile cu capacităţi de peste 2 TB, dar şi flexibilitatea acestui nou BIOS. Vreme de aproximativ 25 de ani, batranul BIOS a fost reprogramat in continuu pentru a suporta
schimbarile hardware, insa principiul de initializare şi detectare a dispozitivelor a ramas neschimbat, ingreunand astfel procesul de boot-are şi generand probleme de compatibilitate. Era si timpul pentru o schimbare.


El a fost implementat pentru prima data pe placile de baza de la MSI, pe socketul 1155. Acum este mult mai raspandit UEFI (EFI technologi). Poate fi gasit mai la toti producatorii de placi de baza. Deocamdata am intalnit doar pe socket-ul 1155, 1156, FM1 si AM3+.

Click Bios, cum mai este numit, a fost mult imbunatatit fata de traditionalul bios. Principalul avantaj il constituie faptul ca update-ul se poate realiza, online, direct din bios.


Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna > click pe imagine)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !