3 aug. 2011

Antivirusul - siguranta calculatorului tau

Un program antivirus ajuta la protejarea computerului impotriva virusilor, viermilor, troienilor. In esenţă, acesta are rolul de a scana, detecta şi elimina viruşii de calculator şi alte programe nocive.

Un virus (informatic) este un program (software) ce se autocopiaza si infecteaza un PC fara permisiunea userului (utilizatorului). In cele mai multe cazuri acestea produc pagube precum stergerea de fisiere, impiedicarea rularii programelor antivirus si a programelor legitime instalate si sunt si cazuri de formatare de partitii ale hard disk-ului. Acestia ocupa resursele PC-ului (procesorul si memoria RAM) ducand astfel la incetinirea pornirii

sistemului de operare si a programelor legitime ce pornesc o data cu el. Pe langa pagubele provocate, acestia reusesc sa se ascunda prin atasarea de cod unor fisiere de sistem iar la rularea acestora este executat inevitabil si virusul putand sa infecteze si alte fisiere. Un virus poate infecta un alt PC exclusiv prin mutarea unor fisiere infectate de pe un alt PC prin diferite moduri (transfer pe CD-compact disc, transfer pe retea, stick de memorie, website-uri etc). Unii oameni folosesc termenul generic de virus pentru a se referi la orice program malitios si nu fac deosebiri. Termenul corect pentru orice program malitios este malware.

Viermii sunt virusi care nu infecteaza alte fisiere, ci doar se multiplica. Acestia creaza un singur exemplar, care cauta metode de a se raspandi pe alte computere. Metodele "preferate" de raspandire sunt: emailul, aplicatii tip "messenger" ori aplicatiile de partajare de fisiere, gen torrents, etc. Un vierme infecteaza sistemul informatic, nu fisierele.

Programele tip "troian" sunt aplicatii care efectueaza diferite sarcini, ca de exemplu furtul parolelor, al diferitelor coduri prezente pe calculator, distribuirea necontrolata de email-uri, inregistrarea activitatilor desfasurate pe calculator de catre utilizator etc. Se instaleaza fara stiinta si acordul utilizatorului dar spre deosebire de virusi ori viermi, nu se pot raspandi singuri.Keyloggers si Spyware, sunt programe destinate inregistrarii tastelor apasate de catre utilizator si folosite, de pilda in troieni, pentru a obtine informatii confidentiale (ex. parole, coduri PIN, numere de carduri etc.). Acestea ruleaza in background si sunt invizibile unui utilizator obisnuit.


Adware sunt programe care, folosindu-se de vulnerabilitatile browserului ori de naivitatea utilizatorului, se instaleaza pe calculator si deschid ferestre de tip pop-up ori noi tab-uri cu reclame. Ele pot schimba adresa de baza a browserului (homepage), redirectioneaza adresele web scrise gresit ori incomplete in bara de adrese, ori cautarile voastre sunt directionate catre site-uri cu jocuri de noroc ori continut pornografic. Aceste programe sunt dificil de depistat in sistem, ele neinstalandu-se ca orice program, in sensul ca nu veti gasi iconita pe desktop, nu le veti vedea in Start-Programs si nu veti gasi fisierul unistall pentru a le dezinstala. Adware se instaleaza automat odata cu unele programe gratuite ori shareware pe care dv le instalati de pe diferite site-uri de pe internet sau insotesc uneori programele piratate.
Imagini:
(pentru o vizualizare mai buna; click pe imagine)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariul va fi examinat.
ATENTIE: pentru limbajul neadecvat, comentariile vor fi sterse !